Α πα πα... αυτός ο λαϊκισμός, παιδί μου!
2022-02-04 10:14Όταν πρωτοδιάβασα το παρακάτω κείμενο -μου το έστειλε ένας καλός φίλος- με το τεστ που έκανε ο άγνωστος σε μένα δρ Ρομπέρτο Φόα, ο οποίος εργάζεται στο νεοϊδρυθέν ινστιτούτο του πασίγνωστου Πανεπιστημίου Κένμπριτζ, με το ομολογουμένως βαρύγδουπο όνομα Κέντρο για το μέλλον της Δημοκρατίας (Centre for the Future of Democracy), νόμισα ότι ήταν ένα χιουμοριστικό τεστ υπό τη δήθεν βαριά αιγίδα του πασίγνωστου ακαδημαικού ιδρύματος, το οποίο σε καθοδηγεί με τις κατάλληλες ερωτήσεις να δώσεις τις αντίστοιχες απαντήσεις.
Μετά όμως το έψαξα εδώ (https://www.bennettinstitute.cam.ac.uk/news/Great-Reset/) και ολίγον έφριξα. Προφανώς τα ερωτήματα δεν σχηματοποιήθηκαν ακριβώς όπως αυτά που παρατίθενται παρακάτω, αλλά οι παραδοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αδιάψευστα κριτήρια λαϊκισμού αναφέρονται αυτολεξεί στη συγκεκριμένη έρευνα. Από περιέργεια το έκανα και αποδείχτηκε ότι είμαι ένας επικίνδυνος λαϊκιστής του κερατά, πολέμιος της Δημοκρατίας, όπως ακριβώς τη φαντασιώνονται στα υγρά τους όνειρα όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις χέρι χέρι με τις οικονομικές ελίτ, και ότι χρειάζομαι επειγόντως αναμόρφωση. Φαντάζομαι, διαβάζοντας ενθουσιωδώς τα κείμενα περί ορθής δημοκρατικής συμπεριφοράς προσωπικοτήτων, όπως ο Πρετεντέρης, ο Θεοδωρόπουλος, ο Κασιμάτης, ο Μανδραβέλης, ο Μουμτζής κι άλλοι δημοσιολογούντες αστέρες της σημερινής μεταδημοκρατίας μας.
Σας προκαλώ να κάνετε το τεστ. Είναι πολύ εποικοδομητική η αυτογνωσία. Αν συγκεντρώσετε πολλά "Α", μην το βάλετε κάτω. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη περιθώριο για αυτοκριτική και αναμόρφωση. Αν κέρδισαν τα "Β", μπράβο σας, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση, σ' εσάς απευθύνεται και για εσάς εργάζεται. "Ευτυχείτε", όπως έλεγε παλιά μια ψυχή. Αφήστε τους άλλους να βουρλίζονται.
Σοβαρά τώρα. Μου προκαλεί θλίψη και οργή ταυτόχρονα, η παραδοχή -για παράδειγμα- "η βούληση του λαού πρέπει να καθορίζει, καθοδηγεί την άσκηση της πολιτικής" (belief that “the will of the people” should guide politics) να αποτελεί ικανό κριτήριο κατάταξης στις τάξεις των λαϊκιστών... Φέρτε μου όλους τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους εξουθενωμένους από άδικες, τοξικότατες και ταξικότατες πολιτικές που τολμούν να αρθρώσουν τις διαφωνίες τους κι εγώ θα τους φτύσω με το πιο ταιριαστό ακαδημαϊκό κύρος και ύφος...
Μήπως είστε λαϊκιστής; Κάνε τώρα το τεστ του Κέιμπριτζ
Από Γιώργος Παπαϊωάννου (Δρόμος της Αριστεράς)
27 Ιανουαρίου, 2022
Απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν και στη συνέχεια δείτε τα αποτελέσματα. Δείτε στο τέλος τη μεθοδολογία του τεστ και την έρευνα στην οποία βασίστηκε.
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κατεστημένες ελίτ που επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις;
Α. Ναι, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Β. Όχι, πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας.
2. Θεωρείτε ότι βρίσκεται σήμερα σε κρίση το αντιπροσωπευτικό σύστημα;
Α. Ναι, σε βαθιά κρίση χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
Β. Όχι, λειτουργεί θαυμάσια.
3. Υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας;
Α. Ναι, συστηματικά.
Β. Όχι, αυτά τα λένε συνήθως όσοι ζηλεύουν τους επιτυχημένους.
4. Οι πολυεθνικές επηρεάζουν με αθέμιτα μέσα τις αποφάσεις των κυβερνήσεων;
Α. Ναι, εξαγοράζουν τους πολιτικούς και έχουν τα δικά τους λόμπι στα κόμματα.
Β. Όχι, απλώς ζούμε σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και ισχύουν οι νόμοι της αγοράς.
5. Πρέπει η βούληση του λαού να λαμβάνεται υπόψιν από τις κυβερνήσεις;
Α. Ναι, αυτό είναι συμβατό με την έννοια της δημοκρατίας.
Β. Όχι, οι φτωχοί δεν μπορούν να αποφασίζουν, τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν ανεπηρέαστοι οι άριστοι και οι ειδικοί, άσε που ο «λαός» είναι ξεπερασμένος όρος.
6. Λένε τα κυρίαρχα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνειδητά ψέματα στους πολίτες;
Α. Ναι, συνήθως αυτό κάνουν.
Β. Όχι, αντιθέτως οι πολίτες διαδίδουν συνέχεια ψέματα και fake news.
7. Πώς κρίνετε την στάση των εμπειρογνωμόνων που ανέλαβαν την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα σας;
Α. Είχαν μόνο συμπληρωματικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις και απώλεσαν σταδιακά κάθε αξιοπιστία.
Β. Άψογοι, δυστυχώς οι πολίτες δεν ακολουθούσαν τις συμβουλές τους για αυτό οδηγηθήκαμε εδώ.
8. Θεωρείτε ότι έχει αξιοποιηθεί η πανδημία από τις κυβερνήσεις ως όχημα για αντιδημοκρατικές εκτροπές;
Α. Ναι, ο περιορισμός βασικών δικαιωμάτων επιβάλλεται όλο και περισσότερο ως κάτι φυσιολογικό.
Β. Όχι, απλά προσπαθούν να προασπίσουν τη δημόσια υγεία.
Αποτελέσματα:
Για κάθε απάντηση Α δεν παίρνετε καθόλου βαθμούς, για κάθε απάντηση Β παίρνετε 10 βαθμούς.
Από 60 έως 80 βαθμούς:
Συγχαρητήρια, είστε γνήσιος οπαδός του ορθού λόγου, συνεχίστε έτσι!
Από 30 έως 50 βαθμούς:
Επηρεάζεστε από ύποπτες απόψεις. Προσπαθήστε περισσότερο, παρακολουθήστε πιο συχνά ειδήσεις και σοβαρές ενημερωτικές εκπομπές.
Από 0 έως 20 βαθμούς:
Καμία σωτηρία, αποτελείτε δυνητικά κίνδυνο για τη δημοκρατία μας.
Μεθοδολογία του τεστ.
Οι ερωτήσεις βασίζονται σε (πραγματική) διεθνή μελέτη που διενήργησε πρόσφατα το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας (CFD) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μπορείτε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο.Η έρευνα του CFD προβλήθηκε την περασμένη βδομάδα από διεθνή και ελληνικά Μέσα ως η πρώτη παγκόσμια έρευνα για το πώς η πανδημία επηρέασε τις πολιτικές αντιλήψεις σε παγκόσμιο επίπεδο.Η μελέτη θεώρησε κεντρικές λαϊκιστικές απόψεις (δεν κάνουμε πλάκα) τις εξής τέσσερις: α) Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους και σε διεφθαρμένες ελίτ. β) Η βούληση του λαού πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική. γ) Ειδικά συμφέροντα μπλοκάρουν την πρόοδο. δ) Πληροφορίες αποκρύπτονται σκοπίμως από το κοινό.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μειώθηκε η επιρροή του λαϊκισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπέρτο Φόα, συν-διευθυντή του CFD, επεσήμαναν με ανακούφιση ότι οι απειλές της πανδημίας επέφεραν «τεχνοκρατική μετατόπιση» και αντίστοιχη «απομάκρυνση από τον λαϊκισμό», με παράλληλη αύξηση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τους ειδικούς όπως οι επιστήμονες.Σύμφωνα με τον Φόα, σχεδόν σε όλες τις χώρες, λαϊκιστικές απόψεις όπως «οι διεφθαρμένες ελίτ χωρίζουν το έθνος μας» ή «η βούληση του λαού πρέπει να γίνεται σεβαστή» έχουν χάσει σημαντικό έδαφος μεταξύ 2019 και 2021. Τι άλλο να προσθέσουμε; Άγιο είχαμε…