Άλματα πίστης
2016-05-10 20:03Διαβάζοντας το κείμενο-απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, ξέρετε αυτού του άτυπου οργάνου δίχως νομική υπόσταση, όπου δεν κρατούνται πρακτικά, πλην όμως ασκεί αποφασιστικότατη και μετρήσιμη επίδραση στη ζωή μας και, από την άλλη μεριά, ακούγοντας τα καθησυχαστικά λόγια του πρωθυπουργού μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας -περί των αποφάσεων στο περίφημο αυτό όργανο-, κατέληξα ότι πραγματικά για τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οπαδούς και ψηφοφόρους του, χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο άλμα πίστης. Τέτοιο που να σε πείθει ότι θα γίνουν πολλά θαύματα συγχρόνως, ώστε να μας επιτρέψουν ως κοινωνία να ανηφορίσουμε στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι αν οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργού κ. Κατρούγκαλου (εδώ διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ: www.efsyn.gr/arthro/dramatikes-meioseis-stis-syntaxeis), η πληθώρα αυξήσεων σε έμμεσους φόρους (π.χ αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, αύξηση φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό, επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων κλπ.), μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη; Σχετικό άρθρο-ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.efsyn.gr/arthro/erhetai-vrohi-emmeson-foron .
Πρέπει να έχεις πολλή πίστη μέσα σου για να αποδεχτείς ότι, παρ' όλες τις μειώσεις, τις αυξήσεις, το ασανσέρ του αφορολόγητου, την πώληση κρατικής περιουσίας για την αποπληρωμή των δανείων (αποκλειστικά) και τις πιθανές ενεργοποιήσεις του "δημοσιονομικού κόφτη", η πατρίδα μας θα επανέλθει σε μια κανονικότητα, ότι οι επενδυτές θα στριμώχνονται για να επενδύσουν, οι πολίτες θα αποπληρώνουν τα κόκκινα δάνειά τους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε τέτοιο βαθμό ώστε το μεν ασφαλιστικό σύστημα να γίνει απολύτως βιώσιμο, οι δε τράπεζες δεν θα χρειαστούν ξανά ανακεφαλαιοποίηση. Και όλα αυτά με αυτή τη συμφωνία, η οποία -να μην ξεχάσω- δεν είναι ακόμα οριστική, θα την ξαναδούνε στις 24/5. Μάλιστα!
Όσο για το χρέος, ειλικρινά έχω μπερδευτεί. Ξεκινήσαμε από κούρεμα, συμβιβαστήκαμε με αναδιάρθρωση, ξανασυμβιβαστήκαμε με επιμήκυνση και τώρα καταλήξαμε και ενθουσιαστήκαμε πού; Η μείωση (ουσιαστική) του χρέους ήταν και εξακολουθεί να είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πλέον ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναδείξει τη "διαφορετική" του φύση έναντι όλου του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος (εξαιρούνται αυτοί που δεν είναι του κόσμου τούτου). Να το πω διαφορετικά για εκείνους που τους αρέσει: για να αφήσει το "αριστερό του αποτύπωμα" στην πορεία αυτής της χώρας. "No money, no honey", όπως λένε οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν λεφτά (μείωση χρέους), δεν έχει μέλι (παράλληλο πρόγραμμα, αποτυπώματα κλπ.). Γκέγκε;
Τελειώνοντας αυτό το μακρύ σχόλιο, να δηλώσω ότι το μόνο που χρειαζόταν και εξακολουθεί να χρειάζεται επειγόντως είναι η αυτοκριτική και η αλήθεια, όχι η επικοινωνιακή διαχείριση των λαθών μας, των αδιεξόδων της διαπραγμάτευσης, του ρόλου που θα κληθούμε να παίξουμε σε μια Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων κλπ. Αυτό που κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε δεν είναι ριζοσπαστικό και προοδευτικό, όπως κάποιος ευφάνταστος υπουργός δήλωσε στη Βουλή την προηγούμενη Κυριακή.
Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τις προκλήσεις! Ας θυμηθούμε μόνο τι λέγαμε πριν από ενάμιση χρόνο!
Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Eurogroup
«To Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εν όψει της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση:
*Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους εως 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση της ατομικής φορολογίας και πρόσθετους δημοσιονομικούς παράγοντες όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου τομέα.
*Έναν πρόσθετο μηχανισμό επείγουσας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέτρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τους τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον). Εφόσον τα μέτρα ενεργοποιηθούν ως προσωρινά όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογισμού, με στόχο να φέρουν τον προϋπολογισμό δομικά και πάλι στο σωστό δρόμο. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιορίζονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής γαι τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών και θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή της εσωτερικής πιστωτικής ικανότητας στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που αφορούν κύρια κατοικία.
To Εurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι θεμέλιος λίθος του νέου προγράμματος του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επερχόμενη υιοθέτηση του νόμου που θα θεσπίζει το συμφωνηθέν Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, εξαιρουμένης μία αρχικής μεταφοράς κεφαλαίων, ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση. Το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου θα οριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα καταστεί πλήρως λειτουργικό όχι μετά το Σεπτέμβριο.
Σε συμμόρφωση με τα ανακοινωθέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, εφόσον είναι αναγκαίο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος τα οποία θα στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα είναι εξαρτώμενα από την πλήρη εφαρμογή μέτρων συμφωνηθέντων στο πλάισιο του προγράμματος του ESM και θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, από τη στιγμή που όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν πλήρως εφαρμοστεί.
Το Eurogroup συμφωνεί πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος 1) διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές 2) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής 3) παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας και 4) ελαστικότητα στην αντιμετώπιση αβέβαιης αύξησης του ΑΕΠ και μελλοντικής εξέλιξης των επιτοκίων.
Το Eurogroup επίσης συμφωνεί στον καθορισμό ενός ορόσημου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο και κάτω από το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), οι καθαρές χρηματοδοτικέ ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup προβλέπει μία διαδοχική προσέγγιση, όπου ένα πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να γίνεται σταδιακά και προοδευτικά, όπως είναι αναγκαίο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος αναφοράς επί των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών και με την επιφύλαξη των προκαθορισμένων όρων του προγράμματος. Το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του EFSF.
To Eurogroup θα εξετάσει:
Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.
Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων για το χρέος και να υποβάλλει έκθεση μέχρι το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 May.
Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τις επαρκείς χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες τις τεχνικές διεργασίες σχετικά με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πάνω στην πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού επείγουσας επέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup προσβλέπει να λάβει άμεσα το προσχέδιο ενός πρόσθετου MoU (Memorandum of Understanding), συμπεριλαμβανομένης της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να προβούν σε άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέσω της υιοθέτησης νομοθεσίας. Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας εθνικές διαδικασίες όπου είναι απαραίτητο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.»
Την παραπάνω μετάφραση δεν την έκανα εγώ αυτή τη φορά, τη βρήκα έτοιμη. Για όποιον ενδιαφέρεται δίνω τον σύνδεσμο για το πρωτότυπο κείμενο: www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/09-eg-statement-greece/