Αμνησία και παράνοια στην... Συγγρού

2016-02-18 10:12

Αμνησία και παράνοια στην... Συγγρού

2016-02-18 10:10

Είναι κάποιες φορές που μια είδηση σου προκαλεί τόσα αντικρουόμενα συναισθήματα, ώστε στο τέλος το μόνο που επικρατεί είναι μια εύγλωττη σιωπή. Περνάς αστραπιαία από την κατάπληξη στην θυμηδία και μετά στον θυμό και ξανά ο ίδιος κύκλος μεταστροφής συναισθημάτων επαναλαμβάνεται. Και στο τέλος αναφωνείς, καλά εκεί στην Ν.Δ. πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε; Αφορμή για όλα αυτά η παρουσίαση απο τον τομέα υγείας της Ν.Δ., της "Μαύρης Βίβλου της Υγείας στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ". Ανάμεσα στους παρουσιαστές και ο Άδωνης αυτό το ακροδεξιό καρτούν της πολιτικής. Αυτός που ζήλωσε την δόξα της Τρόϊκα. Μιλά αυτός, που σε λίγο χρόνο ξεθεμελίωσε το εθνικό σύστημα υγείας όταν ήταν υπουργός. Σταματώ εδώ, γιατί ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία στο πληκτρολόγιό μου. Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ...

nd-mavri_vivlos-ygeia.jpg

Αδωνις Γεωργιάδης και τομεάρχες ΝΔ παρουσιάζουν την «Μαύρη βίβλο της υγείας»Από το 2004 η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση υποσχόταν ένα σύστημα υγείας καλύτερο και από εκείνο της... Δανίας του Βορρά! | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ / STR

Εν όψει... καρναβαλιού είπε και η Νέα Δημοκρατία να «ντύσει» όσες πληγές άνοιξε η ίδια στην υγεία, κατά την περίοδο διακυβέρνησής της, με τη στολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Κρατώντας για τον εαυτό της, με απόλυτη άνεση, τις στολές της αθώας περιστεράς και του λαϊκού τιμωρού, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου με τίτλο: «Η μαύρη Βίβλος της υγείας στον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ.», με τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνι Γεωργιάδη πάνω στο άρμα, όπως και τους αρμόδιους τομεάρχες της Ν.Δ., Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Κέλλα.

Μάλιστα, μοιράστηκε ογκωδέστατος τόμος με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, «που όμως δεν τηρήθηκαν», όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχουν καταρριφθεί οι μύθοι της ανάλγητης Ν.Δ. και της κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διάσταση προεκλογικού λόγου από μετεκλογικά έργα», τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Τη σκυτάλη πήρε ο Χρ. Κέλας, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση «προκλητική ανεπάρκεια» και «αναισθησία στην καθυστέρηση προσλήψεων σε ΜΕΘ».

Οι τρεις άνδρες διεμήνυσαν στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, διότι τους έχει φροντίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως εξήγησαν.

Εξέφρασαν φόβους για το «νέο που έρχεται, την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με ανυπολόγιστο κόστος» και «το άνοιγμα της κερκόπορτας σε γείτονες να έρχονται στην Ελλάδα και να υποβάλλονται σε πανάκριβες θεραπείες εντελώς δωρεάν, «φορτώνοντας» το κόστος στο Σύστημα Υγείας και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους πολίτες. Δεν υπάρχει σε καμιά χώρα του κόσμου παρόμοια νομοθεσία για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μη νόμιμα ευρισκόμενους μετανάστες», υπερθεμάτισε η ομάδα υγείας της Ν.Δ.

Η επιλογή, από τον Κ. Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδ. Γεωργιάδη για τον ρόλο του τιμητή του όποιου κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας, που στην περίπτωση της σημερινής συγκυβέρνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει καθυστερήσει δραματικά, μόνο ως φάρσα μπορεί να θεωρηθεί, αφού μιλάμε για τον άνθρωπο που διέλυσε τον χώρο της υγείας εν ριπή οφθαλμού.

Συνολικά, δε, το κόμμα της Ν.Δ., που κυβέρνησε περιοδικά για τουλάχιστον μία οκταετία (2004-2009, 2011 ως συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και 2012-2015) στον τομέα της υγείας, μεταξύ άλλων, άλλα υποσχόταν και άλλα έκανε.

Εν προκειμένω, από το 2004 η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση υποσχόταν ένα σύστημα υγείας καλύτερο και από εκείνο της... Δανίας του Βορρά, ωστόσο το παρέδωσε απολύτως κατεστραμμένο, όπως καταδεικνύει η κατάρρευση όλων των υγειονομικών δεικτών, αλλά και η εικόνα της κοινωνίας που βιώνει υγειονομική κρίση.

Είναι το κόμμα που πραγματοποίησε την ελληνική εκδοχή του σχεδίου «σοκ και δέος», που στην υγεία μεταφράστηκε σε αμφισβήτηση του δικαιωματικού πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτό άλλωστε είχε πει και επί υπουργίας του ο Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» (25/3/2014), όντας θυμωμένος με έναν λαό, ο οποίος «όλο δεν φταίει για τίποτα» και «έχει εθιστεί στη λογική τού τσάμπα», ενώ είχε επισημάνει ότι «ταυτίζουμε το Δημόσιο με το δωρεάν, λες και είναι υποχρεωμένο το κράτος».

Εκτρώματα

Κατά τις κυβερνητικές θητείες της Ν.Δ. και με τον Αδ. Γεωργιάδη να αποθεώνει την πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών του ΕΣΥ και να βάζει λουκέτο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο ασθενής αφέθηκε στην τύχη του, ενώ οι ανασφάλιστοι θα τακτοποιούνταν (κι αυτό έμεινε στα χαρτιά) ως εξής: μερίδα θα λάμβανε ένα «βασικό πακέτο» παροχών περίθαλψης τόσο ανεπαρκές που θα τους ανάγκαζε να πληρώνουν συνεχώς από την τσέπη τους ή να παραμελήσουν την υγεία τους.

Ούτε λόγος για φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων, αφού όσο μειωνόταν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τόσο επιβαρυνόταν ο πολίτης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περίοδο 2012-2015 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 52%, ενώ η ιδιωτική (αυτό δηλαδή που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του) ήταν σε μόνιμη αύξηση (περίπου 1 δισ. ετησίως), λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στην τιμή (από 11,5% πήγε στο 23,5% μεσοσταθμικά).

Οι προσλήψεις στην υγεία πάγωσαν ολοσχερώς, οι εργαζόμενοι λοιδορήθηκαν, ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, επαρχιακές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες μονάδες αποδιοργανώθηκαν πλήρως, ενώ επιβλήθηκε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή (που περιλάμβανε μέχρι 3 φάρμακα).

Ψηφίστηκαν νομοθετήματα εκτρώματα, όπως η ΕΣΑΝ Α.Ε. και άλλες ρυθμίσεις με διαλυτικό χαρακτήρα, ενώ μειώθηκε η χρηματοδότηση για την υγεία, η οποία άγγιξε το κατώτερο δυνατό επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8%.