Από τη μαντίλα στη γιαρμούλκα*
2017-05-07 12:05Έμαθα την είδηση μέσω του παρακάτω σχολιασμού στον ιστότοπο INFOWAR. Τελικά αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψει να μας ξαφνιάζει - δυσάρεστα πάντα. Τόση καθίζηση, τόση έκπτωση από αξίες και θέσεις του παρελθόντος, που προφανώς τώρα εκλαμβάνονται σαν ένα επαχθές και ανούσιο φορτίο στον δρόμο της... κυβερνησιμότητας και της βίαιης ωρίμανσης, όπως ισχυριζόταν κάποτε μια ψυχή. Ήξερε αυτός...
Στο μεταξύ, το συλλογικό στομάχι του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει μεγαλώσει για να τα χωρά όλα! Δεν εξηγείται αλλιώς. Τα μέλη και τα στελέχη του φαίνεται ότι έχουν παραιτηθεί κάθε αξίωσης για αμφίδρομα δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και στην πράξη επικροτούν τις όποιες αποφάσεις του στενού ηγετικού κύκλου περί τον Αλ. Τσίπρα. Τόσο καλά, τόσο ωραία! Σκεφτόμουν αρχικά να γράψω κάτι σαρκαστικό γι' αυτή τη νέα υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις παλιές του θέσεις. Αλλά στην πορεία μου 'φυγε η όρεξη, ειδικά όταν θυμήθηκα τις φωτογραφίες του Αλέξη με την παλαιστινιακή μαντίλα, στις επισκέψεις του στον βασανισμένο εκείνο τόπο. Δεν μπορώ να κάνω αστειάκια και σταματώ εδώ.
* Γιαρμούλκα ή κιπά, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αυτό το στρογγυλό καπελάκι σαν πιατάκι που φορούν οι Εβραίοι (μόνο οι άντρες) και είναι συνήθως φτιαγμένο από ύφασμα. Έχω πάντα την απορία πώς κάθεται και δεν γλιστρά από το κεφάλι. Για την παλαιστινιακή μαντίλα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα.
Διαβάστε το άρθρο:
Τον τίτλο της πιο φιλοϊσραηλινής κυβέρνησης κέρδισε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την απόφαση να καταψηφίσει ψήφισμα της UNESCO το οποίο ασκούσε κριτική στο Ισραήλ για τη διαχείριση των κατεχόμενων εδαφών στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.
Στο ψήφισμα η Ιερουσαλήμ (την οποία μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ») χαρακτηρίζεται «κατεχόμενη» πόλη, ενώ τονίζεται ότι το κράτος του Ισραήλ δεν ασκεί νόμιμη κυριαρχία στην περιοχή.
Το ψήφισμα πέρασε με την στήριξη 22 χωρών έναντι 10 που καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το κείμενο έχει προκαλέσει την οργή του Τελ Αβίβ, το οποίο κάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας (η οποία στήριξε την απόφαση) να απολογηθεί.
Το ψήφισμα αποτελεί διπλωματικό κόλαφο για το Ισραήλ το οποίο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής λόγω της απεργίας πείνας Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.