Χειμέρια τα πράγματα...
2016-09-22 18:14Πριν από λίγες ημέρες συνεδρίασε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το επερχόμενο συνέδριο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ τα πράγματα ήταν υποτονικά. Δεν υπήρχε συμμετοχή, δεν υπήρχαν παρεμβάσεις, δεν υπήρχε ενθουσιασμός, δεν, δεν, δεν... Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε μια φορτισμένη ομιλία (εδώ: www.youtube.com/watch?v=-7ArxyYh5EY), προσπαθώντας να ντοπάρει το ακροατήριο ώστε να ανέβει το αγωνιστικό φρόνημα και να υπενθυμίσει στους παρευρισκομένους ότι όλα τα λαμπρά επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης θα ανοίξουν τον δρόμο... Η ομιλία του είχε πολλά σημεία ετεροκαθορισμού με το παλαιό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Μας καθησύχασε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να σπάει... αυγά, πλην όμως δεν αποσαφήνισε πότε θα δούμε και την ομελέτα. Είπε και αρκετά άλλα περί Ε.Ε., συνεδρίου, κοινωνικού κράτους, σχέσεων με την ΤτΕ, δίκαιης ανάπτυξης, για να αναφέρω μερικά. Μάλιστα προς το τέλος είπε: "Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος, αλλά έχει προορισμό. Ο προορισμός αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν που οραματίστηκαν όσοι αγωνίστηκαν για την πρόοδο, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Και το ταξίδι μας μπορεί να έχει άλλοτε ήρεμα νερά και άλλοτε ταραγμένα, όμως για μας -αντίθετα με τον ποιητή- σημασία έχει ο προορισμός. Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά δε δαγκώνουν". Είναι να θαυμάζει κανείς την αταλάντευτη πίστη του στον δρόμο που περπατάμε προς τον τελικό προορισμό -πρόοδο, ειρήνη, δημοκρατία, ίσως και τον σοσιαλισμό-, καθώς και την πεποίθηση ότι τα σκυλιά δεν δαγκώνουν, απλώς γαβγίζουν και στο τέλος γλείφουν και κουνάνε την ουρά τους.
Διαβάστε ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον άρθρο του Τ. Παππά από την Εφημερίδα των Συντακτών. Δεν καταπιάνεται με αυτά που ειπώθηκαν στη σύνοδο της Κ.Ε. όσο με την εικόνα της και κάποιους αναπόφευκτους συνειρμούς από το παρελθόν.
Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε λήθαργο;
Εξεπλάγησαν πολλοί με την εικόνα που παρουσίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μικρή συμμετοχή, λίγες τοποθετήσεις, άδεια καθίσματα εντός αιθούσης, συνωστισμός στα πηγαδάκια εκτός αιθούσης, μαζική αποχώρηση μετά την ομιλία Τσίπρα.
Συγκρίνοντας αυτή την κατάσταση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση ή όταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την ολομέτωπη επίθεση των δανειστών, εύκολα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Προς το χειρότερο.
Ηταν αναμενόμενο; Μάλλον. Υπάρχει προηγούμενο; Φυσικά. Το ΠΑΣΟΚ. Την ένδοξη εποχή του ΠΑΣΟΚ (εννοώ τα πρώτα χρόνια μετά την εκλογική νίκη το 1981) ήταν διάχυτη στους κόλπους του η αγωνία για τη σχέση κόμματος-κυβέρνησης.
Οι πάντες έλεγαν ότι πρέπει το κόμμα να κρατήσει τη συνοχή του, να στηρίζει μεν την κυβέρνηση, ταυτοχρόνως όμως οφείλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των αρχών, των αξιών και της ιδεολογίας της παράταξης, να μεταφέρει στην κυβέρνηση τους προβληματισμούς της βάσης και τις ανησυχίες της κοινωνίας και όταν απαιτείται να προειδοποιεί, να ασκεί κριτική, ακόμη και να διαφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Ο Αν. Παπανδρέου μάλιστα είχε επινοήσει το σχήμα «η κυβέρνηση είναι για το εφικτό, το κόμμα για το επιθυμητό». Για μερικά χρόνια το κόμμα ΠΑΣΟΚ άντεξε. Τα κορυφαία στελέχη του δεν εγκατέλειψαν τις κομματικές θέσεις, υπήρχε η περίφημη τρόικα (Λαλιώτης, Γεννηματάς, Τσοχατζόπουλος), το Εκτελεστικό Γραφείο ήταν ισχυρός θεσμός, αφού συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι πρωτοκλασάτοι παράγοντές του και η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίαζε τακτικά.
Με την πάροδο του χρόνου οι ιδεολογικές συζητήσεις ατόνησαν γιατί θεωρήθηκαν περιττή πολυτέλεια, οι μηχανισμοί ελέγχου αδρανοποιήθηκαν (εκτός από το πειθαρχικό που διέγραφε όσους τολμούσαν να φέρουν αντιρρήσεις), ο επικεφαλής του δεν πήγαινε στις συνεδριάσεις του Ε.Γ. και επικοινωνούσε με τα όργανα του κόμματος μέσω αντιπροσώπων, η Κεντρική Επιτροπή συνερχόταν αραιά και πού, κυρίως για να αποθεώνει τον αρχηγό, ενώ τα στελέχη όλων των κατηγοριών εγκαταστάθηκαν στο Δημόσιο.
Ο κυβερνητισμός νίκησε κατά κράτος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σ’ ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα με βασική αποστολή την εξυπηρέτηση των μελών και των ψηφοφόρων.
Ως προς τα άλλα καθήκοντά του έπεσε σε λήθαργο. Ξυπνούσε μόνο στις προεκλογικές περιόδους και την παραμονή συνεδρίων για να στηρίζει τις προσωπικές στρατηγικές των κορυφαίων στελεχών.
Το ίδιο φαινόμενο (στην αρχή του) βλέπουμε και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ κι ας το ξορκίζουν ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα. Καραδοκούν δύο ερωτήματα: «Θα ακολουθήσει την ίδια πορεία εκφυλισμού; Μπορεί να γίνει διαφορετικά;». Δεν γνωρίζω την απάντηση. Πάντως τα συμπτώματα είναι έντονα και ανησυχητικά.