Δίχως εμάς, αλλά για εμάς

2016-11-27 12:38

Φαντάζομαι θα έχετε πάρει είδηση γι' αυτή τη μυστηριώδη συνάντηση του Washington Group, η οποία μια γίνεται και μια δεν γίνεται. Θυμίζει λίγο το εδώ παπάς, εκεί παπάς... Υποτίθεται ότι σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί ποια είναι η προσφορότερη λύση του ελληνικού ζητήματος. Έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος όλοι οι καλοί κι αγαθοί μηχανισμοί που δίχως τη συμβολή τους η Ελλάδα θα είχε χρεωκοπήσει και επισήμως. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, μήπως τώρα θα ήμασταν καλύτερα, σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα και προσομοιάζει με το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού. Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. 

Επανέρχομαι σ' αυτή τη συνάντηση φάντασμα (;) για να σημειώσω ότι αυτή που λάμπει με την απουσία της -το μαντέψατε- είναι η Ελλάδα, δηλαδή ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αυτά που θα συζητήσουν, αν γίνει τελικά, αφορούν στη ζωή και στο μέλλον όλων μας και είναι προφανές ότι θα είναι δεσμευτικά στη διαδικασία των τωρινών διαπραγματεύσεων. Οπότε είναι να αναρωτιέσαι αν πραγματικά υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και κατάληξη σε κάποιου είδους συμβιβασμό, ή απλώς έρχονται διάφορα κείμενα έτοιμα και "συστημένα" προς υπογραφή... Δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους εξωθεσμικές συναντήσεις προμηνύουν κάτι θετικό ή αισιόδοξο για την πατρίδα μας. 'Ισως έτσι εξηγούνται κάποιες τελευταίες δηλώσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου που φανερά αποπνέουν άγχος. Κάτι τέτοια ακούω και διαβάζω και αναφωνώ με φωνή μεγάλη: "Να μου ζήσεις, Ευρώπη, με τους θεσμούς σου, τους "παραθεσμούς" σου και τα κεκτημένα σου". (αναφωνήστε τρις, παρακαλώ).

Ακολουθεί το άρθρο του Παντελή Βαλασόπουλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Μυστηριώδης συνάντηση

soible

 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος | ΙΝΤΙΜΕ/NEWS

   

Για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η σύνοδος της Ομάδας της Ουάσινγκτον που είχε προαναγγελθεί από δημοσιεύματα του Τύπου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, όπως τη μετέφερε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν. «Δεν θα πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση την Παρασκευή», ήταν η φράση που επανέλαβε δεκάδες φορές, από νωρίς χθες το πρωί.

Είναι όμως έτσι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η σύγχυση γύρω από το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ξεκίνησε όταν το απόγευμα της Τρίτης η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ανέβασε την είδηση ως αποκλειστική στην ιστοσελίδα της.

Το δημοσίευμα υπέγραφαν ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες και συνάδελφος του, η οποία και ασχολείται με την ελληνική κρίση εδώ και χρόνια. Πληροφορίες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η διαρροή για την επικείμενη σύνοδο έγινε από τη βελγική πρωτεύουσα.

Λίγο αργότερα, μέσα στην ημέρα, εμφανίστηκε η κ. Τισενχάουζεν στο κυβερνητικό μπρίφινγκ και σε σχετικές ερωτήσεις από Γερμανούς και ξένους δημοσιογράφους απάντησε πως «δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση την Παρασκευή. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogroup.

»Οπως έχουμε συμφωνήσει, το ΔΝΤ θα μας ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Πιστεύουμε πως τελικά θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα».

Καθεστώς μυστικότητας

Η «Εφ.Συν.» θύμισε στην εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε πως πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση τελικά θα γίνει και ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί υπό καθεστώς μυστικότητας.

«Αυτά είναι φανταστικά σενάρια. Δεν μπορεί στην Αθήνα να γνωρίζουν το τι θα συμβεί στο Βερολίνο. Δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση την Παρασκευή, ούτε βέβαια υπό καθεστώς μυστικότητας», απάντησε.

Λίγο αργότερα, το γερμανικό Οικονομικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΝΙ, σε τηλεγράφημά του επέμενε ότι η συνάντηση τελικώς θα γίνει, όχι όμως στο Βερολίνο και όχι μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά λίγο πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τι μπορεί να έχει συμβεί και ποιο είναι το συμπέρασμα από όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη γερμανική πρωτεύουσα;

Ολα δείχνουν πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα προτιμούσε μια τέτοια συνάντηση να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τη στιγμή μάλιστα που η Ομάδα της Ουάσινγκτον (Washington Group) δεν αποτελεί κάποιο θεσμικό όργανο.

Ο Σόιμπλε προτιμά να τηρηθούν πολύ χαμηλοί τόνοι σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν θα ήθελε να φανεί πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις εκτός του πλαισίου των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων.

Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Οπως λένε πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία του έχει διαμηνύσει να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, να μην κάνει υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, αλλά παράλληλα ζητεί επιτακτικά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς δίχως αυτή δεν θα υπάρχει έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η αντίφαση αυτή φαίνεται πως έχει φέρει τον κ. Σόιμπλε σε δεινή θέση και υφίσταται μεγάλη πίεση. Από τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία εδώ και λίγες ημέρες έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.