Η αρχή του Χάιζενμπεργκ
2019-04-21 08:07... ή η αρχή της αβεβαιότητας. Σύμφωνα με το σχετικό λήμμα στη Βικιπαίδια: "Η αρχή της απροσδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της κβαντικής μηχανικής που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1927 από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, 1901-1976). Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατον να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά, η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή ενός σωματίου".
Τώρα, γιατί κάθομαι και σας γράφω για αρχές και αξιώματα της φυσικής, ενώ δεν έχω σπουδάσει την επιστήμη; Γιατί πιστεύω ότι όσα ισχύουν για τα σωματίδια, ισχύουν και με το παραπάνω για τους ανθρώπους και τις πράξεις τους. Μπορεί τον Χάιζενμπεργκ και τη θεωρία του να μην την είχατε ακούσει μέχρι σήμερα, όμως είμαι βέβαιος ότι την έχετε παρατηρήσει και βιώσει τόσο στη μικροκλίμακα της καθημερινότητάς σας όσο -στο πολλαπλάσιο- και στην κλίμακα της δημόσιας ζωής.
Παραδείγματα πολλά. Να, ο Μαρινάκης και όσα απίστευτα είπε στη -ο Θεός να την κάνει- συνέντευξη στον Χατζηνικολάου. Μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια την επίπτωσή της στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ; Ή στη συσπείρωση έτι περαιτέρω των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Αμ το άλλο, που είπε ο απίστευτα παρεξηγημένος αυτός εθνικός ευεργέτης; Δηλαδή, το δωράκι που έκανε στη ΝΔ -δυο air condition και τρεις υπολογιστές- κόστισαν λιγότερο από 1.000 ευρώ; Τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτή η δήλωση στην αγορά; Δεν μας είπε αν συμβουλεύτηκε τον Scroutz και αν τα αγόρασε με άτοκες δόσεις στην πιστωτική του.
Τα λόγια του Κυριάκου από την Κύπρο -ότι έτσι και γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεχάσουμε το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί κατά την άποψή του η υπόσχεση αυτή παραπέμπει σε ομηρία από ένα πελατειακό σύστημα- πόσο μπορούν να εκτιμηθούν από τους ψηφοφόρους; Στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα υπάρχει σχετικό ερώτημα;
Από την άλλη μεριά, η φωτογραφία του Κουρουμπλή με τον ακροδεξιό, φιλοχρυσαυγίτη Μητροπολίτη Καλαβρύτων, πόσο μπορεί να επηρεάσει την εκλογή του στην Ευρωβουλή; Και εν κατακλείδι όλα όσα λέγονται, διακηρύσσονται και πραγματοποιούνται στη δημόσια σφαίρα, τα οποία αναμφίβολα κάνουν γκελ στη ζωή μας, είναι δυνατόν να μετρηθούν με ακρίβεια, πόσο την αλλάζουν, με ποια ταχύτητα και προς ποια κατεύθυνση; Και σταματώ εδώ με τα παραδείγματα.
Σας αποχαιρετώ με τους τελευταίους στίχους ενός ποιήματος του Ουόλτ Ουίτμαν: "Ότι είσαι εδώ — ότι ζωή υπάρχει, και ταυτότητα / Ότι το παντοδύναμο παιχνίδι συνεχίζεται, και συ μπορείς να συνεισφέρεις μια στροφή".