Ιεραρχία
2018-03-19 20:15"Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα"
Σε ποιον ανήκουν αυτά τα λόγια και πού απευθύνονται; Προέρχονται μαζί με άλλα από μια επιστολή του Κων. Φρουζή (πρώην αντιπροέδρου της Novartis) στον τότε υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη. Αν δικαίως σας ξενίζει το προσωπικό και επιτακτικό ύφος της επιστολής, όπως θα διαπιστώσετε και από το παρακάτω κείμενο, είναι γιατί η φορά της ιεραρχίας που αποπνέει το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι εντελώς αντίθετη με αυτή που πιθανώς έχετε στο μυαλό σας. Με άλλα λόγια εδώ ποιος είναι ο παραγγέλλων και ποιος ο εκτελών;
Την Κυριακή που μας πέρασε στην εφημερίδα Documento υπήρχε ένα ρεπορτάζ με την υπογραφή του δημοσιογράφου Άγγελου Προβολισιάνου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανιζόταν ο Φρουζής να υποδεικνύει στον υπουργό Υγείας τι πρέπει να νομοθετήσει.
Η εξουσία και ο παρακεντές...
Αντιγράφω ένα τμήμα του ρεπορτάζ:
1. «Η τιμολόγηση και αποζημίωση των 100+400 φαρμάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άμεσα».
2. «Τέλος Οκτωβρίου έχουμε συνάντηση με την EFPIA και πρέπει να δώσω καλό στίγμα, ότι κάποια πράγματα προχωρούν. (Εδώ πρέπει να σε ενημερώσω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το c/b του 1ου εξαμήνου, διότι περίμεναν περίπου 40 εκ, χωρίς τα επιπλέον 35 εκ. που προέκυψαν μετά την κρυφή αναπροσαρμογή του στόχου, αλλά επίσης α υπολογίζεται και σε ex-Factory από φέτος)»
3. «Εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα 40 περίπου μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να μην έχουν φάρμακα. Δες το από κοντά γιατί ενώ «χρήματα υπάρχουν» δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Ο Κομματάς χρειάζεται στήριξη».
4. «Σε παρακαλώ, σταμάτα του πειραματισμούς της ΕΠΥ οι οποία θέτουν σε κίνδυνο το Δημόσιο Συμφέρον. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Όλο το σύστημα των διαγωνισμών θα αδρανοποιηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν την δουλειά τους».
5. «Αναφορικά με τα φάρμακα που ανήκουν στον Ν.3816 (παράρτημα 1α) η διάθεσή τους από τα νοσοκομεία οφείλει επιτέλους να επανεκκινηθεί άμεσα προκειμένου να παύσει η ταλαιπωρία των ασθενών και να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους στα φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες, αλλά επίσης και να μην κινδυνεύσει να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ χωρίς λόγο».
6. «Όσον αφορά στα ΦΥΚ, συμφωνήσαμε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδρομής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό, θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόμο».
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι άλλα ενδιαφέροντα που αποδεικνύουν αυτή την αντιστροφή της ιεραρχίας ή, αν προτιμάτε, της εξουσίας. Δηλαδή ποιος παραγγέλλει τη νομοθεσία και ποιος -προθύμως- εκτελεί... Θα μου πείτε, φίλοι μου, σε εκπλήσσει αυτό; Είναι τόοοσο πρωτοφανές; Δηλαδή αν φύγουμε από το επίπεδο ενός υπουργείου και πάμε στο -ευρύτερο- επίπεδο της διοίκησης της πατρίδας μας τι παρατηρούμε; "Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;" όπως είχε εκστομίσει ο "εθνάρχης". Ποια είναι η απάντηση; Η Βουλή με την υπεύθυνη κυβέρνηση; Ελάτε τώρα... Η απάντηση είναι η ίδια που έδωσε στον γιο του ο Γούντι Άλεν (στην ταινία Ακαταμάχητη Αφροδίτη) στην ερώτηση αν αυτός είναι το αφεντικό ή η μαμά του. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι εγώ (ο Γούντι) είμαι το αφεντικό, όμως τις αποφάσεις τις παίρνει η μαμά σου...