Ο Ιονέσκο αλλά μπραζιλέϊρο

2016-05-18 22:51

Ό,τι εκτυλίσσεται τον τελευταίο καιρό στη Βραζιλία δίνει νέο νόημα στον όρο κοινοβουλευτική οπερέτα. Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο. Ορκίστηκε μια κυβέρνηση "σωτηρίας" για τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρις ότου κριθεί η προηγούμενη εκλεγμένη πρόεδρος αυτής της χώρας, η Ντίλμα Ρούσεφ. Το γελοίον ή φρικώδες της υπόθεσης είναι ότι ο πρόεδρος της νεοδιορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης, ο Μισέλ Τεμέρ, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για παράνομη χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα και όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι απαγόρευση υποψηφιότητας σε εκλογές για τα επόμενα οχτώ χρόνια. Προφανώς αυτό δεν ήταν εμπόδιο για τον διορισμό του... Στο παρακάτω άρθρο της Χριστίνας Πάντζου, από την Εφημερίδα των Συντακτών, διαβάστε για τα  διάφορα "προσόντα"  των μελών αυτής της νέας προσωρινής κυβέρνησης που επαξίως, κατά την γνώμη μου, κερδίζει τον τίτλο του θιάσου ποικιλιών. Μόνο που πολύ φοβάμαι ότι οι δύστυχοι Βραζιλιάνοι δεν θα διασκεδάσουν εξαιτίας τους, μάλλον θα βογγήξουν. 

 

Οι διεφθαρμένοι «αδιάφθοροι» που θα... σώσουν τη Βραζιλία

brazilia.jpg

Ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ και το νέο υπουργικό συμβούλιο της ΒραζιλιάςΟ Μισέλ Τεμέρ με την... παρέα του: 23 υπουργοί, ούτε μία γυναίκα, ούτε ένας Αφροβραζιλιάνος! | AP Photo/Felipe Dana

  

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττη για το πολιτικό μέλλον που υπόσχεται στη Βραζιλία η νέα κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Τεμέρ από τη φωτογραφία των 23 υπουργών της κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. 

Ούτε μία γυναίκα, ούτε ένας Αφροβραζιλιάνος σε μια χώρα όπου αυτοί αποτελούν το 51%, ούτε κάποιος που να έχει έστω και την ελάχιστη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα: Μόνο λευκοί, πλούσιοι άντρες μετέχουν σε αυτήν που όλοι συνομολογούν πως είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Ο Τεμέρ, ηγέτης ενός κόμματος που ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει εκλογές, είναι προσωρινός πρόεδρος έως ότου η Γερουσία σε διάστημα έως έξι μήνες αποφανθεί για την τύχη της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά δεν κρύβει την πρόθεσή του να κυβερνήσει έως το 2018 επιμένοντας πως συνέστησε μια «κυβέρνηση σωτηρίας» για να επιβάλει ένα «κράτος αποτελεσματικό και αδιάφθορο».

 

Διαδηλώσεις κατά του Μισέλ Τεμέρ«Εξω ο Τεμέρ» γράφει το πανό στις διαδηλώσεις γυναικών που έγιναν χθες στο Σάο Πάουλο | AP Photo/Andre Penner

Αυτό το αδιάφθορο κράτος θα οικοδομήσει με μια κυβέρνηση της οποίας τρεις υπουργοί διερευνώνται από το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορούμενοι για μίζες και ξέπλυμα χρήματος στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras, ενώ σχετικοί φάκελοι έχουν ανοίξει για άλλους έξι υπουργούς που έχουν κατονομαστεί από πολιτικούς και επιχειρηματίες υπόδικους γι’ αυτή την υπόθεση.

Ανάμεσα στους τελευταίους, ο υπουργός Υγείας, επιχειρηματίας Ρικάρντο Μπάρο, καταδικασμένος για απάτη με αναθέσεις συμβάσεων όταν ήταν δήμαρχος σε πόλη της Πολιτείας Παρανά και αντιμέτωπος με τις ίδιες κατηγορίες κατά τη θητεία του ως υπουργού Εμπορίου της ίδιας Πολιτείας, που προτείνει να καταργηθούν τα κοινωνικά επιδόματα προς τους φτωχότερους πολίτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Σέρα, που έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο της Βολιβίας για εμπορία κοκαΐνης και δηλώνει ως βασικό του μέλημα να δέσει τη χώρα στο άρμα της -αμερικανικής έμπνευστης- Συμμαχίας του Ειρηνικού.

Αλλά και το δεξί χέρι του Τεμέρ, ο υπουργός Προεδρίας Ελιζέου Παντίλια, που σαν να μην τον βαρύνουν κατηγορίες δήλωσε πως «η Βραζιλία αλλάζει και η κοινωνία κατέστησε σαφές ότι θέλει να φύγει η διαφθορά και να έρθει η αποτελεσματικότητα» ,και το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η άμεση απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν υφίσταται η παραμικρή πιθανότητα παρέμβασής μας στην πορεία των ερευνών για τα σκάνδαλα», βεβαιώνει ο νέος υπουργός Αλεξάντρε ντε Μοράες, πρώην γραμματέας Ασφαλείας στην Πολιτεία του Σάο Πάουλο, υπεύθυνος για μια αστυνομία που κατηγορείται για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία με τάγματα θανάτου για να «εξολοθρεύσει» εγκληματικές συμμορίες, ο οποίος στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του υποσχέθηκε «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της βίαιης δράσης των κοινωνικών κινημάτων».

Ο... ανοιχτόμυαλος πάστορας

Δεν είναι οι μόνοι αμφιλεγόμενοι διορισμοί. Ο πολιτικός που προαλειφόταν για το υπουργείο Επιστημών (αλλά κατέληξε στο Εμπορίου) είναι ευαγγελικός ιεροκήρυκας που αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Ο υπουργός Παιδείας «θα μπορέσει να σβήσει από τον χάρτη την ιδεολογία των νοσηρών αριστεριστών», σύμφωνα με tweet γνωστού ευαγγελικού και συγγραφέα του δοκιμίου «Πώς να κατατροπώσεις τα στρατηγήματα του Σατανά».

Ο υπουργός Εργασίας είναι πάστορας της «Συνέλευσης του Θεού», ακραίας διαδικτυακής σέχτας ευαγγελικών, και προτείνει ανάμεσα στα άλλα να αφαιρούνται από την κανονική άδεια των οικιακών βοηθών οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας.

Ο υπουργός Γεωργίας, Μπλάιρο Μάτζι, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, γνωστός και ως «βασιλιάς της σόγιας», που το 2005 κέρδισε επάξια το βραβείο «Χρυσός Οδοστρωτήρας» της Greenpeace για τη συμβολή του στην καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, επιδιώκει να προωθήσει την κατάργηση της έγκρισης περιβαλλοντικής μελέτης στα δημόσια έργα.

Και ο υπουργός Θεσμικής Ασφάλειας, στρατηγός Σέρζιο Ετσεγκόγεν, γιος στρατηγού που κατηγορείται για βασανιστήρια και βιασμούς κρατουμένων επί δικτατορίας, είναι από τους σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς που απέρριψαν ως «ανεύθυνη» την έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας για τα εγκλήματα της χούντας και υπόσχεται«σιδερένια πυγμή».

Με αυτό το επιτελείο ο Τεμέρ θέλει να «εξυγιάνει τη χώρα» και να τη φέρει στη«σωστή οικονομική οδό», έργο που ανέθεσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες, πρώην στέλεχος της BankBoston, επικεφαλής της Τράπεζας Βραζιλίας επί προέδρου Λούλα και από το 2012 στον όμιλο JBS.

Ο αγαπημένος των χρηματοπιστωτικών αγορών στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μίλησε για την αναγκαιότητα «σκληρών μέτρων» και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγγέλλοντας μείωση του κράτους, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μειώσεις στον βασικό μισθό, αύξηση φόρων.

Αλλά και για «εξορθολογισμό ώστε να μη γίνεται κακή χρήση του δημόσιου χρήματος»κοινωνικών επιδομάτων που ο Τεμέρ είχε υποσχεθεί πως δεν θα αγγίξει, όπως το Οικογενειακό Καλάθι, ένα επίδομα περίπου 19 ευρώ τον μήνα που παίρνουν περίπου 45 εκατ. Βραζιλιάνοι με ανήλικα παιδιά.

 

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ Από την ορκομωσία του υπουργικού συμβουλίου... | AP Photo/Felipe Dana

Οσο για τον ίδιο τον Μισέλ Τεμέρ, που θα βάλει τα οικονομικά της χώρας σε τάξη, έχει διερευνηθεί τουλάχιστον δύο φορές για δωροληψία και στις αρχές Μαΐου καταδικάστηκε από το Εκλογικό Δικαστήριο του Σάο Πάουλο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας και για τα επόμενα οκτώ χρόνια δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

Λίγες ημέρες μετά ανέλαβε την προεδρία αντικαθιστώντας μια πρόεδρο, που σε αντίθεση με τον ίδιο δεν έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα διαφθοράς.

«Περισσότερο να προσέξεις τους επίσημους κακοποιούς, τους υποψήφιους για ομοσπονδιακούς κακοποιούς, και τον κακοποιό με σύμβαση, γραβάτα και κεφάλαιο, έλεγε ο Τσίκο Μουάρκε στη διάσημή του Opera do Malandro (Οπερα του Κακοποιού)»γράφει ο αναλυτής Ατίλιο Μπορόν στην εφημερίδα Pagina12.

«Και αυτό που βλέπουμε στη Βραζιλία είναι σαν μια συμμορία τέτοιων κακοποιών να κατέλαβαν με έφοδο την προεδρία. Πρόκειται για πλήγμα σε κάθε έννοια δημοκρατίας, που αντί να λύσει την κρίση τη βαθαίνει».