Υπάρχει σχέδιο στην περίπτωση που...
2017-05-16 19:43Υπάρχει σχέδιο στην περίπτωση που η αντιπαράθεση (για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας) μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν γεφυρωθεί; Φυσικά εννοώ σχέδιο από την ελληνική πλευρά, από την κυβέρνησή μας. Γιατί από την πλευρά των Γερμανών είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Και κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκό για εμάς. Επίσης με ξαφνιάζουν οι αποφασιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία για μεσοπρόθεσμη διευθέτηση (τι κομψή λέξη!) του χρέους, τα μέτρα που θα ψηφιστούν πρώτα, δεν θα εφαρμοστούν μετά. Αν λέγεται απλώς για λόγους επικοινωνιακούς και όχι ουσίας και φυσικά, όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, η κυβέρνηση κάνει άλλη μια θεαματική αναδίπλωση (άλλη μια κομψή λέξη!) από αυτές που μας έχει συνηθίσει, εντάξει, θα είναι άλλο ένα καρφί στη συλλογική καρδιά και στη συνείδηση της Αριστεράς, όσης έχει μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μια απογοήτευση για το εναπομείναν εκλογικό του ακροατήριο κι άλλο ένα επιχείρημα για τους αντιπάλους του.
Αν όμως το εννοεί, εύχομαι να υπάρχει σχέδιο. Να μην αναγκαστούμε να κάνουμε γαργάρα άλλη μια Τ.Ι.Ν.Α έστω διαφορετικής κοπής. Προς το παρόν, τα μέτρα οφείλουν πρώτα να ψηφιστούν και μετά... μπορεί να εξεταστεί... τυχόν ελάφρυνση του χρέους, όπως λέει το σχετικό ρεπορτάζ www.efsyn.gr/arthro/euroworking-psifiste-ta-metra-sti-voyli . Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν από το 2019-2021, ενώ τα περίφημα αντίμετρα βρίσκονται πάντα υπό την αίρεση της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα οποία ως τώρα ακόμη και ο θερμότερος υποστηρικτής του κυβερνητικού συνασπισμού δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προέκυψαν από εξωστρεφείς αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ακριβώς το αντίθετο! Να αναγκάζεις εργαζομένους και συνταξιούχους των 500 ευρώ (και λιγότερων) να φορολογούνται, ε δεν το λες κοινωνική δικαιοσύνη! Να περιορίζεις την προσωπική διαφορά, βαφτίζοντας τις συντάξεις ανάμεσα στα 1.100 και 1.500 ευρώ σαν κάτι συνώνυμο της αμαρτίας και της κοινωνικής πρόκλησης είναι θέμα διαστροφής. Να υποχρεώνεις τα καταστήματα να ανοίγουν τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου γρονθοκοπώντας μέχρι τελικής πτώσης τις προηγούμενες απόψεις σου είναι ένα θέμα! Να το βαφτίζεις επιπλέον σαν εκσυγχρονιστικό μέτρο και την υπό ψήφιση συμφωνία... αναπτυξιακή (Υπ. Οικον. & Ανάπτυξης), ε, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα! Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, αλλά για λόγους για να μη σας κουράσω σταματώ εδώ.
Δυστυχώς η αποδοχή εφαρμογής μνημονιακών, αντιλαϊκών και αντιαναπτυξιακών πολιτικών από τους μέχρι πρότινος ορκισμένους εχθρούς τους είναι εμφανές ότι έχει επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, με κυριότερα αυτά της μνήμης και της ειλικρίνειας.
Είμαι περίεργος πώς θα αντιδράσει ο "κοινωνικός" ΣΥΡΙΖΑ αύριο, στις κινητοποιήσεις...
Υπαρκτή η αντιπαράθεση ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Αν τα βλέμματα ήταν μαχαίρια...
Στην κυβέρνηση πέρα από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, ψηλά στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα του χρέους όπως διεφάνη και από το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή την ίδια ώρα που στο Μπάρι της Ιταλίας, στη σύνοδο των G7, διεξήχθησαν επί της ουσίας συζητήσεις και υπήρξαν και τοποθετήσεις σε τεχνικά ζητήματα.
Το ΔΝΤ δεν θέλει καθυστερήσεις και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν σκοπεύει να αφήσει τη λύση για μετά το πέρας των Γερμανικών εκλογών.
Και για την κυβέρνηση πάντως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία (και) για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως αν τελικά το Ταμείο αποχωρήσει τότε δεν θα εφαρμοστεί κανέναν από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση πως ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει «η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να μας βάλει στο QE», καθώς και ότι ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.